Jak stosować barwnik spożywczy w żelu?

Chcąc zaskoczyć rodzinę albo znajomych podczas spotkania warto rozważyć przygotowanie kolorowego ciasta czy innego wypieku. Przygotowanie efektownego deseru mogą ułatwić barwniki spożywcze. W jaki sposób należy z nich korzystać?

Jak używać barwników spożywczych?

Barwniki spożywcze w żelu są dostępne w wielu kolorach, dzięki czemu używając ich można z łatwością uzyskać wielokolorowe biszkopty, barwnie zdobione torty czy inne desery. Żeby tak się stało konieczne jest umiejętne korzystanie z nich. Zasadą, do której należy się stosować jest dodawanie niewielkiej ilości barwnika do wypieku i staranne mieszanie całej masy. Jeśli uzyskany kolor nie jest wystarczająco intensywny można dodać kolejną niewielką porcję produktu. Ważne jest, aby nie przesadzić, gdyż użycie zbyt dużej ilości barwnika może rozrzedzić masę.

Mieszanie barwników spożywczych

Na początek warto kupić barwnik spożywczy w żelu w trzech podstawowych kolorach – żółtym, niebieskim oraz czerwonym. To pozwoli na uzyskanie większej palety barw, ponieważ barwniki można ze sobą mieszać. W ten sposób łącząc żółty z czerwonym uda się uzyskać kolor pomarańczowy, niebieski i żółty dadzą barwę zieloną, natomiast po połączeniu niebieskiego z czerwonym wyjdzie fioletowy.

Barwniki spożywcze w żelu dostępne na Polmarkus.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pieczenie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz