Jak pracować z masą cukrową?

Sporo osób regularnie przygotowuje torty w domowym zaciszu. Warto dołożyć starań, aby wypieki były nie tylko smaczne, ale również dobrze się prezentowały. Przydatnym produktem może się okazać cukrowa masa.

Obkładanie tortów

Masa cukrowa doskonale nadaje się do obkładania tortów. Trzeba pamiętać o wcześniejszym obłożeniu ciasta kremem oraz jego dokładnym schłodzeniu – dzięki temu nałożenie masy będzie łatwiejsze. Przed rozpoczęciem dekoracji konieczne jest dokładne rozwałkowanie masy, kolejnym krokiem jest staranne nałożenie jej na tort.

Należy zadbać o przechowywanie masy cukrowej w odpowiednich warunkach. Napoczęty produkt powinno się dokładnie zawinąć w folię i przechowywać w lodówce. Źle zabezpieczona masa zacznie twardnieć, przez co będzie trudniejsza w pracy i podatna na kruszenie.

Przyklejanie figurek

Masa nadaje się również do robienia figurek. Po przygotowaniu ozdób przychodzi czas na przytwierdzenie ich do tortu. W przypadku niewielkich elementów dobrze sprawdzi się mała ilość wody, jednakże bezpieczniejszym rozwiązaniem jest przyklejanie figurek na roztopioną czekoladę. Wystarczy niewielka ilość tego słodkiego przysmaku, aby mieć pewność, że ozdoba nie odklei się od ciasta.

Masa cukrowa dostępna w ofercie sprzedażowej tutaj.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pieczenie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz